Een voorbeeld: onbewuste beïnvloeding van gedrag

Hieronder staan enkele verhalen die ik vaak deel om mensen aan het denken te zetten over de psychologie achter onbewuste beïnvloeding.
Wil je meer weten, of ben je benieuwd hoe je psychologie zelf kunt toepassen, neem dan contact op.

Ga naar: Wat doet psycholoog in bedrijf 

Neem contact met psycholoog op

Iedereen heeft zijn eigen beleving van de werkelijkheid. Op basis van kennis en ervaring maken we verhalen over onszelf, anderen en de wereld om ons heen.
Deze verhalen beïnvloeden je gedrag.
Je hebt verschillende zintuigen (zien horen, ruiken, proeven en voelen) die bepalen wat je opvalt. Je innerlijke gevoel (emotie) bepaalt dan welk verhaal bij de situatie past en hoe je je gedraagt.

Nu werken de hersenen heel efficiënt, als je een verhaal al kent of denkt te kennen ga je er geen energie in steken en reageer je zoals altijd. Veel gaat daardoor automatisch, je kunt niet overal op letten. Ruim 98% van beslissingen die je neemt gaan onbewust. Onbewuste beïnvloeding werkt door een verhaal te activeren zonder dat je het door hebt. Zo kan een geur, kleur, of geluid je stemming veranderen of bepaalt een aanname hoe je handelt.

Om jou aan het denken te zetten over hoe uniek je eigen verhalen zijn klik op de link voor een persoonlijke horoscoop op basis van cold-reading. Ik voorspel je, dat je jezelf herkent.

Veel mensen zijn benieuwd hoe onbewuste beïnvloeding werkt. Ze nemen contact op als ze net als jij vragen over psychologische beïnvloeding hebben.


voorbeeld psychologische beïnvloedingPsychologische beïnvloeding op de Homepage

Het is op een website altijd lastig uit te leggen wat je doet. Je kunt niet alle zintuigen benutten. Psychologie en onbewuste beïnvloeding moet je ervaren.


Vroeger vond ik het bekende verhaal van de cola reclame in de bioscoop , waarbij "drink cola" kort werd getoond, een mooi verhaal. Ik geloof, dat hersenen werken als in het Pavlov experiment. Een hond gaat al kwijlen als ie hoort dat ie eten krijgt. Mensen reageren vaak zonder dat ze bewust weten waarom.


wat is klinisch bewezenKlinisch bewezen

Wat is klinisch bewezen eigenlijk? Volgens de Van Dale betekent het  'steriel, strak modern, te schoon, te netjes'. De zin alleen al is een voorbeeld van psychologische beïnvloeding. 


voorbeeld onbewuste beïnvloedingHet eieren eten

Een mooi actueel voorbeeld gaat over psychologie van  "de kip of het ei". Wat is het verschil tussen een wit of een bruin ei?


overtuigenMoeilijk kiezen

Er is zoveel te kiezen, weet je ook waarom. Vroeger verkochten ze in de bioscoop 2 maten popcorn klein en groot. De ene kost 2 euro de ander 5, welke kies jij? De meeste mensen kozen voor de kleine.


beïnvloeding etiketLees het etiket

Studenten in een collegezaal kregen een gratis flesje water. De ene helft moest het teken voor vergif op het etiket tekenen. 


stereotypeHogere wiskunde van de impact van psychologie op gedrag

Wanneer je mensen een wiskunde test laat doen scoren vrouwen over het algemeen lager dan mannen.


stereotype voorbeeldHoud rekening met stereotypes die je zelf hebt

In een groep zitten 90 advocaten en 10 boswachters. Een man met een wollen trui vertelt over zijn hobby vissen,  wandelen met zijn 2 honden en voetballen.


blog psychologieVerwachting management 

Er zijn veel bekende voorbeelden van onbewuste invloed  op koopgedrag. Probeer maar eens het woonwarenhuis uit te lopen zonder iets te kopen. 


geluid psychologieMooi gesproken, wat intonatie kan doen

Deur-aan-deur verkoop of voor het goede doel, daar zitten de meeste mensen niet op te wachten. Voor een goed doel was het lastig om te gaan met weerstand.


mooi gesprokenMooi gesproken, suggesties wekken

Een goede techniek om mensen in een ja-gedachte te krijgen is, het stellen van dingen waar je ja op zegt; Je zit nu achter je computer(feit) Je bent nu aan het lezen (feit). Hier vindt je goede tips (suggestie).


voorbeeld beinvloedingDe cavia van een ton

Er komt een wat oudere man bij de dierenarts. Zijn cavia is ziek. Door zijn drukke carrière heeft hij geen gezin en is het beestje  zijn alles. 

Beleven