Over mr. drs. Paul: gedragsdeskundige bekend met consumenten, organisatie en sociale psychologie

Mr. Drs. Gediplomeerd
Psycholoog en Jurist

Waarom psychologie voor ondernemers? Ik denk dat er veel winst te halen is wanneer een ondernemer psychologische basistechnieken beheerst. Ik haal er veel voldoening uit als ik een ondernemer help om in een goed gesprek zijn of haar doelen, motivatie en inspiratie helder te krijgen. Het is mooi om te zien hoe sociale vaardigheden het contact met klanten verbetert. Ik laat graag zien hoe onbewuste beïnvloeding gedrag verandert door een zaak net even anders te presenteren.

Sinds 1978

Op een mooie dag ben ik geboren in een ondernemersfamilie. Mijn ene opa had een pottenbakkerij en mijn andere opa runde de grote boekenwinkel in Groningen. Samen met collega’s begon mijn vader een kroeg onderin de kelder van de Universiteit. Mijn vader zag een gat in de markt, gaf zijn vaste baan op en startte samen met vrienden een succesvolle zaak in apparatuur voor de zorg. Mijn moeder werkte en steunde mijn vader. Trots ben ik op mijn ouders.

Ik weet wat ondernemen is. Het gaat niet alleen om hard werken, maar om logisch werken met mensen die je verder helpen. Paul van Hartevelt heeft als psycholoog bijna 15 jaar ervaring bij verschillende organisaties als manager, projectleider en trainer

Ontwikkeling

Vroeger keek ik best veel televisie, Vooral series waarin advocaten met een goed onderzoek, de juiste woorden en bewijzen mensen helpen om de jury te overtuigen. Terwijl andere mensen de reclames vaak weg zappen was ik gefascineerd hoe zaken werden aangeprezen. Ik ben altijd nieuwsgierig hoe beïnvloeding van anderen werkt.
Ik zag een documentaire over impression management: gespreks- en beïnvloedingstechnieken in de politiek. Ik werd het jongste lid van een politieke partij. Hoewel ik me eerst heb ingeschreven voor een studie econometrie ben ik toch rechten gaan studeren. Omdat mijn interesse meer uitging naar beïnvloedingstechnieken en gespreksvoering ben ik ook psychologie gaan studeren. Sinds 2006 mag ik me mr. in het Nederlands Recht en drs. in de sociale- en organisatiepsychologie noemen: Mr.drs.  van Hartevelt.

Klanten beschrijven mij als sociaal, intelligent en behulpzaam, iemand die meedenkt, maar ook tactisch zegt waar het op staat. Wanneer het nodig is leg ik logisch uit, stel ik consequenties en pak ik door.

Ervaring.

Sinds mijn vijftiende werk ik in de horeca en telemarketing. Op school verkocht ik kleding e.d. aan medescholieren. Tijdens mijn studie werk ik als teammanager waarbij ik mensen coach in de verkoop en dienstverlening. Als student-assistent en docent geef ik les in gespreksvoering en observatie technieken. Ik begeleid juristen bij de jongerenrechtswinkel.
Na mijn opleiding ben ik gevraagd als organisatieadviseur. Bij verschillende organisaties verbeter ik processen en leer ik mensen sociale vaardigheden. Ik werk met schoolverlaters, en zit ook  met de top 500 van bedrijven bij de ministerraad aan tafel.

Paul heeft als adviseur van het Innovatieplatform. sociale innovatie mede op de kaart gezet voor het MKB in Nederland. Nu deel ik de kennis over sociale- en organisatiepsychologie met MKB-ers zoals jij.