Tips cadeau

Een aantal tips en oefeningen om met je team te doen.Hieronder vind je een aantal zaken die ik heb verzameld en welke ik vaak gebruik in mijn werk om te laten ervaren hoe psychologie werkt. Gewoon kopiëren en doen.

Je krijgt niks voor niks. Als je mensen iets geeft, ervaren ze een schuld. Daarom krijg je vaak iets gratis of om te proberen. Want je voelt je verplicht om dan ook iets terug te doen. 

Tip 1: Hoe verkoop je ijs aan een Eskimo?

Een leuke ijsbreker voor een team om mogelijkheden van verkopen te laten ervaren.

Stap 1 “Stel het is een mooie dag. Je bent vertegenwoordiger van IJsco op de Noordpool. Hoe zou jij ijs verkopen aan een Eskimo”Als je team nog niet zo assertief is om te reageren wijs je iemand aan. De meeste mensen zullen door mooie dag denken aan ijs om te eten. Als iemand een andere betekenis aan ijs geeft, maak een compliment.

Stap 2 “Het is wel handig als je weet wat je verkoopt. Het is makkelijk om gelijk aannames te doen. IJsco verkoopt ijsblokken voor iglo’s”.

Stap 3 Nu laat je zien hoe makkelijk het is als je de klant laat vertellen. Vraag iemand;  “Hoe bouw je een Iglo? Hoe kom je aan ijsblokken. Hoeveel tijd kost dat?” Vat de koopmotieven samen. “Als ik het goed begrijp kost het best veel moeite om een iglo te bouwen. En die ijsblokken zijn die allemaal dezelfde kwaliteit? Kan me voorstellen, dat u ook wel eens een kleurtje, doorzichtige, matte ….. wilt?

Stap 4IJsco levert ijsblokken van constante kwaliteit in mat en helder, zodat iglo bouwen een koud kunstje wordt. Zo hebt u tijd voor andere dingen. We bezorgen waar u wilt. Is dat interessant voor u?”

Zo kun je een oefening maken door variaties. Laat mensen wat noemen om met de groep te kijken of je het kan verkopen door de klant te vragen naar koopmotieven.

Tip 2 : Hoe weet je dat?

Horoscopen, ik vind ze interessant. Er lijkt altijd wel iets te kloppen. Cold Reading is een techniek waarbij je zulke algemene uitspraken doet, dat bijna iedereen zich er wel in herkent.  De onderstaande tekst kun je uitdelen. Let er goed op, dat iedereen een rustig plekje heeft om het te lezen, zonder dat iemand anders het kan zien. Het kan persoonlijke informatie bevatten. Laat iedereen een cijfer geven: Hoe goed klopt ie? Nu mogen ze de tekst doorgeven aan de persoon naast zich.  Voor wat extra effect, vouw ik vaak het papier dubbel en zet er de naam van de persoon op. Zo lijkt het nog persoonlijker als je het uit deelt. Klik hier de pagina om de horoscoop te kopiëren

Tip 3: Zelf processen verbeteren

Meestal wordt er uitgelegd wat Lean  is, maar niet hoe je het doet.  In het onderstaande wordt kort uitgelegd hoe je zelf Lean kunt werken en hoe je anderen kunt meekrijgen in het verbeteren. Lean is vooral een andere manier van denken in de organisatie waarbij iedereen betrokken wordt om mee te denken over het efficiëntste proces om een tevreden klant te krijgen. Klik hier  om de instructie te kopiëren

Tip 4 : Hoe onderhandel jij?

In groepjes van twee is dit een leuke oefening om te laten zien hoe je onderhandelt. Belangrijker is om te onderhandelen over punten die er toe doen. Instructie: Deel de onderstaande tekst uit (de bovenste aan A en de onderste aan B). A en B mogen elkaar niet de teksten laten zien. Geef ze 10 min om te onderhandelen. Schrijf de uitkomsten op. Wat voor deal hebben ze gesloten. De clou: Vraag goed door, want dan kom je erachter dat er een mooie deal mogelijk is. Namelijk werk samen. Klik hier  om de instructie te kopiëren