Coldreading en onderhandelen om met je team te oefenen

Onderhandelen

Je werkt als inkoper voor Fair-presents. Fair-presents is een succesvolle “wereldwinkel”. In Europa worden de producten in goed ingerichte winkels verkocht, door vrijwilligers en medewerkers die voor een deel arbeidsongeschikt zijn. Zelf ben je opgegroeid op de Antillen, daarom ben je door je baas naar het Caribische gebied gestuurd..

Een nieuw product is een bal die gebruikt wordt in Nederlandse verzorgingscentra voor gehandicapte kinderen. In de bal is de bast van één Caribische kokosnoot verwerkt, het blijkt dat het contact met dit natuurlijke en grove materiaal een positief effect heeft op het versnellen van de leercapaciteit van deze kinderen..

Je hebt berekend dat je 900 van deze Caribische kokosnoten voor de productie van de ballen nodig heeft. Helaas zijn door de zware tropische stormen in het Caribische gebied, nauwelijks kokosnoten beschikbaar. In totaal zijn er  slechts 1000 kokosnoten geoogst. Tropical Fruits  in Willemstad op Curaçao verkoopt als enige kokosnoten.

Van iemand die je via via kent, weet je dat een belangrijke concurrent van Fair-presents, Co-Co-Nuts uit Duitsland, óók haar zinnen heeft gezet op de Caribische kokosnoten. Het bedrijf verwerkt de producten die zij inkoopt tot dure toetjes, die op tafel belanden bij het welvarende deel van de westerse maatschappij. Co-Co-Nuts  levert haar producten aan exclusieve winkels in de Benelux en Duitsland. Het bedrijf staat bekend om haar keiharde opstelling en krachtige financiële basis. De Duitse firma heeft een discutabele reputatie als het gaat om het daadwerkelijk nastreven van goede doelen en neemt het niet zo nauw met rechten van werknemers. In alle eerdere zaken waarbij Co-Co-Nuts betrokken was, heb je het product dat je wilde inkopen ‘verloren’ aan het Duitse bedrijf. Je baas heeft voor de onderhandelingen een bedrag van € 90.000 overgemaakt.


Je werkt bij het bedrijf Tropical Fruits op Curaçao, een bedrijf dat tropische vruchten verkoopt.Je wordt gebeld door Fair-presents uit Nederland,  Het bedrijf heeft wereldwijd een goede reputatie opgebouwd. U hebt vernomen dat Fair-presents een nieuw product heeft ontwikkeld, waarvoor zij de Caribische kokosnoot nodig hebben.

Door de zware tropische stormen in het Caribische gebied, zijn nauwelijks kokosnoten beschikbaar gekomen voor de wereldmarkt. In totaal zijn er slechts 1000 kokosnoten geoogst, deze zijn allemaal door je bedrijf opgekocht.

De verkoop van Caribische kokosnoten ging altijd via het bedrijf Co-Co-Nuts. Dit bedrijf koopt ieder jaar bij jou alle kokosnoten op, zij gebruiken het kokos voor het vervaardigen van een exclusieve soort kokosbrood, die alleen te verkrijgen schijnt te zijn in dure delicatessen zaken in Europa. Ook dit jaar heeft Co-Co-Nuts zich gemeld als belangstellende voor de kokosnoten. De gemiddelde prijs per kokosnoot over de afgelopen jaren was ongeveer € 40. je hebt niet zo’n hoge pet op van Co-Co-Nuts, de man die ieder jaar zaken met je komt doen, toont weinig respect voor je bedrijf en de cultuur van het eiland.

Door het lage aanbod van Caribische kokosnoten dit jaar en doordat er twee belangstellenden zijn, zal de prijs nu flink opgedreven kunnen worden. Een prijs van € 65 lijkt dit jaar haalbaar, voor € 75 per kokosnoot doet je direct zaken met Fair-presents, je verwacht namelijk niet dat Co-Co-Nuts boven dit bedrag uit zal gaan.


Lean doe het zelf

Cursief is een voorbeeld om zelf verder in te vullen

Stap 1 Uitleg Begin met een open deur of een “feit – feit – suggestie” om een kader  te stellen .

De koffieruimte kan wel een opknapbeurt gebruiken (kies hier iets wat duidelijk aan verandering toe is en wat je wilt veranderen). Jij hebt ook ideeën. We gaan die met jouw hulp direct in de praktijk brengen.(in de suggestie zet je wat je wilt beïnvloeden).  De ideeën die we hebben, over hoe jij kunt meewerken aan verbeteren komen uit de auto-industrie, vandaar de Japanse woorden.

Als je een product maakt wil je zo min mogelijk verspillen.(Muda). Voorraden:Het heeft weinig zin om dozen oliefilters te hebben liggen voor auto’s die je nog moet maken.
Transport: Onderdelen moet je niet onnodig verplaatsen, maar wel zo efficiënt mogelijk.
Wachttijden: Het is niet de bedoeling dat iedereen zit te pauzeren omdat er maar één monteur wielen kan vastzetten.
Beweging: De monteur moet geen onnodige bewegingen maken. Het gereedschap moet in handbereik zijn.
Defecten: Er moeten geen schroefjes loszitten.
Gebrekkige procesinrichting: Je moet geen dingen doen die geen toegevoegde waarde hebben. Misschien wil een klant niet meer betalen voor een koffie-kop-houder.
Niet benut talent: Het is zonde als je de ervaren monteur schroefjes laat vastdraaien als deze ook kan meedenken over het verbeteren van de auto in zijn geheel.
Muri is overbelasting. Als je in de zomer je personeel elke dag laat overwerken om de cabrio’s te maken krijgen ze RSI en als je machines maximaal gebruikt gaan ze sneller stuk.
Mura betekent, dat er verschillen in het productieproces zitten. Als er in de winter geen cabrio’s besteld worden en in de zomer te weinig gemaakt worden, dan plan je je proces niet goed.

Nu werken wij/jullie niet in een fabriek, maar je herkent vast wel wat in ons werk. Voorbeeld uit de groep vragen (waarschijnlijk komt er een idee over de koffie… lees maar eens terug…maar beschrijvingen van koffie kun  je ook vervangen met,,,): 

Stap 2 Breng een geplande verandering alsof het een idee uit de groep is. Wanneer je mensen stuurt naar een verbetering die je zelf ook al voor ogen had, komt er vast een soort gelijk idee uit de groep. Je laat mensen een projectgroep vormen waarbij elke groep vertegenwoordigd is. Beschrijf eerst het huidige proces, stap voor stap, zoals je het uitlegt aan een vreemde. Wie zet de koffie? Wie vult de koffie bij? Hoeveel wordt er gedronken? Laat de groep alternatieven bedenken. Wat wil de eindgebruiker(klant of medewerker) Wat kan anders? Hoe kan het beter?
Beschrijf het nieuwe proces. Leg uit wat de verandering oplevert. En wat de haalbaarheid is.

Voer het uit. Gezien het een vooruit geplande verbetering is, kun je het snel en doordacht in de praktijk brengen.

Stap 3 Tijd voor actie en verbeteren. Nu iedereen weet hoe het werkt. Begeleiden we nog een aantal ideeën.
Het is de bedoeling dat medewerkers zelf met ideeën komen. Probeer eerst “laaghangend fruit” processen die makkelijk te veranderen zijn. Deze worden op een post-it gezet en beoordeeld op de impact en haalbaarheid . Wat gemakkelijk is of een grote impact heeft, plak je bovenaan.
Vorm een groepje met de aandrager van het idee. Beschrijf het idee: Wat is de huidige situatie? Waarom moet het veranderen? Hoe zou het er in de toekomst uit moeten zien?
Laat de groep onderzoeken: Waarom wordt het zo gedaan? Wie er bij betrokken zijn? Hoe vaak komt het voor?
Breidt de groep uit met mensen die bij het proces betrokken zijn: Hoe bereik je de gewenste situatie?

Voer idee uit en vier succes.


Horoscoop

Je bent een persoon met de neiging om kritisch over zichzelf na te denken. Je bent zelfbewust en dat maakt je in sommige situaties onzeker. Dit staat in scherp contrast met de goede vaardigheden die je hebt ontwikkeld waardoor je juist erg sociaal overkomt. Soms ben je zelfs het middelpunt van feestjes en bijeenkomsten. Hiermee overtuig je anderen, zelf ben je er van bewust, dat je soms een “masker” opzet.

Dit betekent dat je vaak een “rol” speelt. Hoewel je aan de ene kant spraakzaam bent met een goed gevoel voor humor, distantieer je jezelf tot het punt dat je je een buitenstaander voelt die alles van een afstand observeert. Het lukt je moeilijk om dan nog leuk mee te doen. Soms speel je gesprekken voor jezelf terug (in je hoofd) en vraag je je af wat die ander nou echt bedoelde toen die dit of dat zei – gesprekken waar anderen niet over na zouden denken.

Hoe ga je om met dit conflict tussen wat je denkt en wat je anderen laat zien? Je houdt graag de controle. Je probeert jezelf neer te zetten als kalm, zelfverzekerd en stabiel (omdat je dit bewust creëert, kun je daar soms om lachen, in extreme gevallen zelfs van genieten of in ieder geval vind je het leuk om zo gezien te worden). Je herkent deze zelf-controle gemakkelijk in hoe je met anderen in je directe omgeving omgaat. Je beschermt jezelf door anderen op een afstand te houden. Dit komt omdat je in het verleden ervaren hebt dat mensen je teleur kunnen stellen (en omdat er wat dingen speelden in je seksuele ontwikkeling). Instinctief werp je een muur op, totdat je beslist dat je iemand binnenlaat tot je groep van goede vrienden. Echter, als iemand eenmaal een goede vriend is, bouw je een emotionele band op. Dit zorgt ervoor dat je je erg gekwetst of afgewezen voelt als ze de status van “goede” vriend misbruiken of schaden.

Omdat je over jezelf nadenkt, ben je je bewust van deze eigenschappen. Vanwege je gave om zo over jezelf na te denken, maak je ook wel eens zorgen over wie je “echt” bent. Leef je nu naar de rol die je hebt gecreëerd voor de rest van de wereld? Je vraagt je af of je je “echte” en spontane zelf bent verloren.

Je bent erg creatief en heb al verschillende dingen geprobeerd om dit talent in de praktijk te brengen. Het kan zo zijn dat je niet specifiek iets doet als schilderen, maar dat je creativiteit zich meer subtiel uit. Het is in ieder geval zo dat je goeddoordachte ideeën en een levendige fantasie hebt, welke anderen soms lastig vinden om  te begrijpen. Je legt de lat voor jezelf hoog, je bent een beetje perfectionistisch. Het probleem is echter dat dit betekent dat je sommige dingen niet afkrijgt of uitstelt, omdat je gefrustreerd kunt raken als iets niet goed genoeg is en je soms moeite hebt om nieuwe, onbekende dingen te proberen. Als je eenmaal ergens je zinnen op zet, lijkt het bijna van zelf te gaan. Waarschijnlijk heb je er wel eens aan gedacht om een boek te schrijven of iets soortgelijks te creëren, alleen de gedachte dat het toch niet zo word als je hoop, houdt je tegen te beginnen of verder te gaan. Je hebt oog voor zaken die anderen niet zien of doorhebben. Op school of tijdens je opleiding kon je niet goed tegen allerlei regels en beperkingen die je tegenhielden om “jezelf” te zijn.

Je relatie met je ouders (mogelijk is een van beide fysiek of gevoelsmatig niet meer aanwezig) is ietwat gespannen. Je wilt graag een goede band, maar recent zijn  er wat onderlinge frustraties – meer vanuit jou dan vanuit hun. Eigenlijk zijn zij niet op de hoogte van jouw gevoelens en ideeën. Dit komt gedeeltelijk omdat anderen je in het verleden het gevoel hebben gegeven dat je er niet bij hoort, dat je een buitenbeentje bent. Dit heeft er toe geleid, dat je bewust vermijdt om bij een bepaalde groep mensen te horen (dit ook soms verdedigt en duidelijk maakt) en je je ook als buitenstaander gedraagt. Deze eigenschap helpt je op een positieve manier in je creatieve en carrière ambities. Je hebt een afkeer van mensen die graag bij een “groepje” willen horen of groepsgedrag vertonen. Je bent dan ook teleurgesteld als je “goede” vrienden dit gedrag vertonen. Dit voelt als een afwijzing van jou en je gevoel.

Al met al heb je, door al deze eigenschappen en de manier waarop je tegen jezelf en de wereld aankijkt, een geweldig gevoel voor (droge) humor. Je legt zo makkelijk en snel verbanden, dat sommigen je grapjes niet vatten of volgen. Je geniet hier eigenlijk wel van, zo veel, dat je soms grapjes of grappige typetjes in je hoofd oefent om indruk te maken. Hoewel je je soms schaamt als jezelf betrapt op deze manier van grappig doen, Het is niks om je zorgen over te maken, het is een leuke goede manier om indruk te maken.

Soms heb je het gevoel dat je in een andere eeuw of ander land geboren zou moeten zijn. Je begrijpt waarschijnlijk beter dan ik, wat ik daarmee bedoel.

Er spelen op dit moment wat geldzaken. Zowel de afgelopen tijd en de nabije toekomst voorspellen een grote verandering daarin.

Je bent een beetje chaotisch. In je huis heb je waarschijnlijk wat foto’s liggen, die eigenlijk nog in een foto album moeten. Er liggen  medicijnen die over datum zijn, maar ook wat dingen die eigenlijk kapot zijn en notities voor jezelf die eigenlijk allang niet meer relevant of ter zake doen. Je hebt de neiging oude rotzooi te bewaren. Iets wat daarmee samenhangt is dat je soms geen motivatie hebt. Je hebt geleerd efficiënt met je tijd om te gaan (waarschijnlijk op school) en je hebt het talent om dingen die je wel oppakt tot een succes te maken. Dit is de oorzaak dat je soms dingen uitstelt.

Verder zijn er wat signalen  te vinden dat je een muziek instrument bespeelt of zou willen bespelen (het kan ook iets zijn met poëzie of gedichten  in ieder geval iets artistieks).

Samenvattend: het was interessant om een kijkje te nemen in jou als persoon, omdat je ook iets mysterieus hebt. Dat herken je vast. Je bent een slim persoon en opvallend open voor de mogelijkheden die het leven je biedt. Een eigenschap die je niet altijd ziet in mensen zoals jij.